Problem z dzwignią zmiany biegów.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • w.arek
    Classic
    • 2016
    • 2
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Czy ktoś wie coś więcej o tej akcji?

W skrócie: w ASO zrobią darmowy przegląd (wymienione ileś tam elementów), wydadzą tzw. kartę bezpieczeństwa i naklejkę na szybę aby w teorii strażakom w trakcie akcji ratowniczej ułatwić zadanie.

Póki co dotyczy to tylko aut grupy VW.
  • Lukass_PL
    Classic
    • 2013
    • 1

Witam wszystkich forumowiczów!
    Wiem, że temat był już wałkowany na forum jednak nie znalazłem w tych postach odpowiedzi na nurtujący mnie problem.
    A mianowicie, jestem szczęśliwym posiadaczem O2 przed liftem 2008 r. 1.9TDI 105KM ( przebieg 214000) w kombi , problem stanowi dziwnie zachowująca się dźwignia zmiany biegów- zaznaczam że jak kupiłem auto parę miesięcy temu to auto stało przed zakupem pare tygodni na placu . Po zakupie strasznie ciężko chodziła dźwignia biegów na boki. Po przejechaniu jakiś 100km problem zniknął. Ku mojemu zdziwieniu tylko pozornie. Za każdym razem jak się porządnie rozgrzeje to dźwignia zaczyna ciężko chodzić na boki ( ciężko wchodzi 1 i wsteczny ) wystarczy jak autko ostygnie ( 40 minut) problem znika. Zauważyłem, że padający deszcz też dobrze wpływa na tę usterkę Moje podejrzenia padły najpierw na cięgna bo wyczytałem gdzieś że przechodzą obok katalizatora i podczas rozgrzania pokryta teflonem linka szwankuje. Idąc tym tropem zadzwoniłem do serwisu zgłaszając usterkę to powiedzieli mi, że to najprawdopodobniej wybierak a nie linka. OK stwierdziłem spytałem się o koszt naprawy więc stwierdzili że trzeba skrzynię rozebrać itp, Sam koszt ekspertyzy to 100zł. Ogólnie koszty mnie przeraziły więc pytam się Was szanownych forumowiczów czy mieliście kiedyś taki przypadek? Czy owe diagnozy - szczególnie ASO mogą być prawdziwe?
    Dziękuje za odp. i pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...